Deel je positiviteit!

Mijn blik erop positiviteit

Dat we in een gekke tijd leven en de sfeer verandert op straat is inmiddels wel in elke talkshow, tijdschrift en krant besproken. Zoals eerder aangekondigd ga ik de focus leggen op het positieve. Geloof mij, het is maar net welke Coronabril je opzet. Want er ontstaan spontaan zoveel mooie, ontroerende en warme initiatieven opeens, je moet ze alleen wel willen zien.

Mijn oog viel recentelijk op een artikel in de krant wat in eerste instantie enorm treurig is. De auto van een 94-jarige vrouw is voor haar eigen deur ’s nachts gestolen. Ze had net haar rijbewijs voor vijf jaar verlengd en de auto deed al 32 jaar trouwe dienst bij haar wekelijkse boodschappenrondje.

Nog schrijnender maakt het emotionele deel van het verhaal erachter, haar man had de auto destijds voor haar besteld maar die heeft hem nooit meer kunnen zien. Hij overleed namelijk twee dagen later.

Mijn blik erop crowdfunding

Nu hoor ik je denken, wat een vreselijk verhaal maar we zouden toch positief blijven in deze blog? Klopt, want het verhaal is nog niet af.

Een betrokken buurtbewoonster hoorde van dit verhaal en het raakte haar zodanig dat zij een online crowdfundingsactie heeft opgezet. Via de buurtapp Nextdoor had zij dit initiatief gedeeld en binnen een paar dagen kreeg ook de landelijke media lucht van dit verhaal. Inmiddels is het benodigde geld ruimschoots opgehaald, daarnaast bleven er maar aanbiedingen binnenkomen tot gratis auto’s aan toe!

Klik hier voor de site van Nextdoor.nl

Bovenstaand verhaal illustreert iets waar ik al een tijd achter ben, iets geven levert niet alleen de ontvanger iets moois op maar je krijgt er zelf ook echt iets voor terug. Dit klinkt als een open deur en cliché maar ik leg het verder uit: Stel je hebt 25 euro te besteden, waar denken jullie waar je langer met een warm gevoel aan terugdenkt? Die zoveelste broek, trui, frutsel of wat dan ook wat je zonder nadenken even koopt of die bijdrage van 25 euro aan de vrijheid van deze oude dame?

Straal je positiviteit uit!

Het mooiste van dit hele verhaal vind ik eigenlijk wat ik zelf ook probeer met deze blog; Straal positiviteit uit, het is besmettelijk! Uiteraard begrijp ik dat niet iedereen zomaar wat geld kan missen. Geld is echter een middel om iets te geven, soms is die oprechte aandacht, aai over de bol of kop thee een mooiere gift dan drie auto’s bij elkaar.

Nu ben ik sowieso meer van het fietsen, maar daarvoor verwijs ik je graag naar mijn eerdere blog over het voorkomen van coronamoeheid.

Om je te inspireren geef ik je hieronder vijf ideeën die (bijna) geen geld kosten, maar waarbij een warm gevoel gegarandeerd is

  1. Ga spontaan langs!

Dit is in deze tijd wat lastig, maar dan vervangen we hem door; bel iemand spontaan eens op. In eerste instantie zul je misschien wat terughoudendheid merken. Dit komt vaak doordat je eigenlijk altijd iemand belt met een doel, je wilt iets van de ander. Ga bij jezelf maar eens na, wanneer belde jij voor het laatst iemand om te vragen hoe het écht met iemand gaat? Zonder reden, aanleiding of om een roddel te checken. Wanneer je het gewoon doet, zul je merken dat dit eigenlijk altijd wordt gewaardeerd!

  1. Stuur een handgeschreven kaartje.

Deze is niet helemaal gratis, maar wanneer je hem vervangt door een gewoon briefje met een lieve boodschap die je al wandelend langsbrengt is het helemaal gratis en ook nog eens goed voor je dagelijkse stappen! Voor de boodschap kun je denken aan het zeggen dat je aan iemand denkt, iemand waardeert of voor iemand klaarstaat. Kost niks, super leuk!

 

Kaartje2go.nl
  1. Maak een spontaan praatje met iemand!

Ondanks alle beperkingen moeten we gewoon boodschappen doen. Wanneer je toch in die supermarkt loopt zul je merken dat de sfeer veranderd is. Heel jammer want dit hoeft helemaal niet, een vriendelijke glimlach levert nog niet meteen Corona op. Hierover zeuren is makkelijk, het veranderen iets lastiger. Maar begin er gewoon mee en spreek iemand waarvan jij inschat dat die het best gezellig zou vinden gewoon even aan.

Begin over iets kleins, en je merkt dat er de mooiste gesprekken ontstaan. En anders is die mooie glimlach een goed alternatief. Door het mondkapje zie je dan je mond niet, maar lachende ogen zijn niet te missen!

  1. Organiseer een online (familie)feestje!

De reden; Die is er niet! Afgelopen tijd zijn er al veel verjaardagen, bruiloften en zelfs begrafenissen anders dan anders ‘gevierd’. Een feestje voor niks is dan in November best welkom. Je kan hiermee alle kanten op, van thema feest, tik-tok competities tot pubquizen. Alles kan, alles mag. Gewoon even uit de sleur en gek doen met je eigen gezin en andere online gezinnen.

Welke ik zelf kan aanraden is de ‘verkleed je zo goed mogelijk als je huisgenoot’ challenge. Zet een timer op 10 minuten, geef iedereen een andere huisgenoot op wie ze moeten lijken en start de tijd. Je zult na 10 minuten hilarische situaties aantreffen!

  1. Pak dat idee!

Deze is eigenlijk een beetje aanhakend op het vorige, maar dan geen feest zonder maar mét een reden. De decembermaand staat weer voor de deur, en laten we het wel een beetje gezellig houden dus cancel niet meteen alles. Een virtuele Sint viering heb ik jullie al eerder voorgesteld maar het online kerstdiner kennen we nog niet.

Ook hier kun je creatief zijn, bedenk met zijn allen een menu en show uiteindelijk elkaar de creaties. Je zult zien dat er toch nogal wat verschil (in kwaliteit) ontstaat. Of maak met zijn allen een alternatief kerstverhaal waarbij iedereen een andere rol heeft. Je zult zien dat Maria het heel anders ervaart dan het kindje in de kribbe, dit levert ongetwijfeld veel lol op!

Zoals je ziet, genoeg mogelijkheden om iets te geven en er een warm gevoel voor terug te krijgen. Bij alles geldt; het gaat om dat eerste idee, de eerste stap dus eigenlijk om jouw mindset.

Nog een laatste tip, veel vindt tegenwoordig online plaats maar pas daarbij wel op; Opa, oma, de oude buurvrouw of de digibeet tante hebben misschien niet alle middelen om online deel te nemen. Ga dan voor optie één of twee, of betrek ze erbij door wel iets dieper in de buidel te tasten en een mooie tablet als een vervroegd Sint cadeau te geven!

Mijn blik erop positiviteit

Klik hier om het bericht van Lidwien, slachtoffer van autodiefstal, te lezen

Mooi en gezondMooi en gezond
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *