De kookboeken die iedereen moet hebben

Kookboek-mijn-blik-erop

Kookboeken Top 10

Ik ben dol op koken! Het is altijd weer een feestje om een lekker recept uit te zoeken in één van de mooiste kookboeken, de ingrediënten te verzamelen en dan proberen om er de mooiste creatie van te maken. Wat is er nou leuker dan dat?! Maar welk kookboek moet je hebben?

Daarom wilde ik graag een kookboeken top 10 samenstellen.

Als ‘kookliefhebber” heb ik al heel wat kookboeken mogen bewonderen. Er zijn zoveel mooie, goede en informatieve kookboeken. dat het best moeilijk te bepalen is welk kookboek je nu in je keukenkastje moet hebben. Met deze top 10 van kookboeken heb ik geprobeerd om de beste van dit moment te verzamelen. 

Het klopt dat sommige kookboeken in de lijst al een tijdje bestaan. Maar bij kookboeken blijft het concept altijd van belang. Ik heb geprobeerd om van elk thema wat toe te voegen zodat ook de kinderen met kinderkookboeken, studenten met studentenkookboeken, de vegetarische keuken of de bakkoningin er wat vindt dat inspeelt op hun wensen. Het is een mooie lijst geworden en het zou leuk zijn als je een keuze zou kunnen maken voor jouw kookplezier!

Kun je nieuwe ideeën gebruiken? Vind jouw kookinspiratie in de kookboeken top 10!

Taal: Nederlands  ǀ  September 2018  ǀ  320 pagina’s

1Yotam Ottolenghi is een internationale auteur. Hij runt een aantal zeer succesvolle restaurants in London. Zijn inspiratie is afkomstig van zijn mediterrane achtergrond. Andere boeken van Yotam Ottolenghi zijn Plenty, Ottolenghi het kookboek en Jeruzalem. Die vallen stuk voor stuk onder de bestsellers van de kookboeken. Ik hou ervan!

 

Dit kookboek van Yotam Ottolenghi staat vol met eenvoudig te bereiden mediterrane gerechten. Ze zijn een lust voor het oog en de smaken zeer verleidelijk!

Het is een boek zit vol smaakexplosies en veel verrassende combinaties. De naam van het boek klopt met de andere kookboeken van Yotam Ottolenghi. ‘Simpel‘ is de tegenstelling van zijn andere boeken, deze gerechten zijn simpel te bereiden met ingrediënten die makkelijk kunt verkrijgen.

Reviews score 4,7
4.7/5

Taal: Nederlands  ǀ  Maart 2018  ǀ  216 pagina’s

2 Afvallen en genieten van lekker eten lijken in eerste instantie niet goed samen te gaan. Walter en Natalia denken daar heel anders over. Hun doel is om zoveel mogelijk mensen te laten afvallen maar dan wel met lekker eten. En ze doen dat op een hele goede manier met superlekkere en makkelijke recepten.

Project Gezond is ooit begonnen als een online afslankprogramma. Dit is nog steeds een hele mooie site waar je heel veel informatie kunt vinden wat betreft gezond eten.
Omdat er veel verzoeken kwamen om het ook in een boek uit te gaan geven hebben Natalia en Walter ervoor
gekozen om Project Gezond ook ‘offline’ beschikbaar te
maken in de vorm van dit boek.

Van dit boek zijn al meer dan 125.000 exemplaren verkocht.

Het kookboek bevat 8 weekmenu’s, 40 recepten en veel informatie over afvallen in het algemeen. Volg de weekmenu’s, proef de recepten
en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect
met elkaar kunt combineren. 

Dit kookboek is echt een aanrader als je met gemak en plezier een manier zoekt om af te vallen en dit vol te houden. 

Reviews score 4,7
4.7/5

Taal: Nederlands  ǀ  Augustus 2015  ǀ  496 pagina’s

3 Deze geoefende bakker won met volle overtuiging in 2013 het televisieprogramma ‘Heel holland bakt‘. Zijn kookboek de Bakbijbel is hét naslag werk voor de thuisbakker.

Rutger leert je met heldere instructies en duidelijke foto’s stap voor stap alle basistechnieken voor het allerlekkerste en mooiste bakresultaat.

Hij geeft duidelijke uitleg over bakbenodigdheden en -begrippen. Het kookboek bevat meer dan 160 zoete bakrecepten en zijn ingedeeld in 7 hoofdstukken. Binnen de hoofdstukken vind je zowel basisrecepten als variaties daarop. En allemaal even lekker!

Andere verschenen kookboeken van Rutger zijn: ‘De Koekjesbijbel‘, met meer dan 170 recepten om zelf koekjes te bakken. Ook heel leuk, vooral om ze samen met kinderen te maken!

Zijn laatste boek ‘Rutger bakt de 100 allerbeste recepten‘ (E-book) is een verzameling van zijn meest populaire, beste en lekkerste recepten. 

Reviews score 4,7
4.8/5

Auteur: Jamie Oliver

Taal: Nederlands  ǀ  Augustus 2017  ǀ  320 pagina’s

4 Eén van mijn favoriete boeken van Jamie Oliver!

Dit boek van de wereldwijde kook- en campagnefenomeen laat je zien hoe je slechts met 5 ingrediënten elke dag lekker en gezond kan eten. Stuk voor stuk eenvoudig dus echt makkelijk om te maken. 

Maximale smaak met minimaal gedoe!

Het bevat 130 recepten en bij elk recept vind je de ingrediëntenlijst, hoeveel tijd het je kost om het te maken, hoe groot de portie zijn en informatie over de voedingswaarden.

Al de categorieën zijn gemakkelijk te vinden doordat de aankondigingspagina helemaal groen is, dus je bladert er gemakkelijk naartoe. Alle ingrediënten staan middels een plaatje links afgebeeld zodat je meteen een beeld krijgt van wat je nodig hebt voor het recept. Daarnaast vind je een lijstje van de ingrediënten en het recept. Op de rechterpagina een grote foto van het gerecht. Erg overzichtelijk dus en je kunt kijken of het je lekker lijkt.

Dit is Jamie’s makkelijkste kookboek tot nu toe en ideaal voor mensen met weinig tijd. 5 Ingrediënten van Jamie Oliver: elke dag verse maaltijden voor iedereen die tot vijf kan tellen.

Reviews score 4,6
4.6/5

Vind een leuk boek uit de selectie. Veel kookplezier!

Grafiek-van-hoelang-sta-jij-in-de-keuken
Bron: forum.viva.nl

Auteur: Karin Luiten

Taal: Nederlands  ǀ  September 2019  ǀ  256 pagina’s

5 Het Grote Kinderkookboek is geschreven door Karin Luiten. Ze is fulltime kookboekenschrijfster en heeft intussen 14 kookboeken op haar naam staan. Ze staat bekent om haar recepten zonder pakjes of zakjes!

Jong geleerd, oud gedaan. Wie als kind leert koken, eet een leven lang lekker, en nog gezond ook. In dit vrolijke kookboek vol weetjes, zie je hoe je met verse basis ingrediënten de lekkerste maaltijden op tafel zet. Allemaal leuk, vrolijk en leerzaam geïllustreerd zodat kinderen het helemaal zelf kunnen maken (zonder pakjes of zakjes).

Ze legt alles op een kindgerichte manier uit doormiddel van veel tekeningen en stripsverhaaltjes.

Dit boek is een bundeling van haar twee eerder verschenen kinderkookboeken Lekker opscheppen! en Lekker uitpakken!

Reviews score 4,6
4.6/5

Auteur: Laura Kieft

Taal: Nederlands  ǀ  Oktober 2019  ǀ  216 pagina’s

6 Dit is ook zo’n leuk hapjes kookboek! Een echte aanrader voor een heerlijke borrel!

Het borrelhapjes bakboek is het derde boek van de succesvolle auteur en blogger Laura Kieft. In dit exemplaar staan ruim 150 hartige hapjes voor bij de borrel.

Dit kookboek bevat heel veel verschillende hapjes met normale ingrediënten. Ook heel leuk om cadeau te geven.

Wat bijzonder is aan dit boek is dat ze niet heeft gekozen voor compleet verschillende recepten. Veel recepten zijn gebundeld in drie of vijf ideeën. Op deze manier kun je elke borrel anders maken ook als je altijd bijvoorbeeld muffins wil maken. Je kunt dan bij elke borrel kiezen voor een andere smaakvariatie.

De hoofdstukken zijn verdeelt in: Met oven, Zonder oven en Sauzen-dips-en-spreads. Het is hartstikke handig om daarin te variëren. Dat maakt het bij de voorbereidingen een stuk makkelijker.

Reviews score 4,6
4.6/5

Auteur: Matty Barnhoorn

Taal: Nederlands  ǀ  Oktober 2016  ǀ  100 pagina’s

7 Dit kookboek is meer een gids dan een boek maar hierom niets minder waard.

Het is een praktische gids om te starten met koolhydraatarm eten. De gids bevat eenvoudige weekmenu’s en makkelijke koolhydraatarme recepten.

Het fijne van deze gids is dat het een ringband heeft zodat je hem gemakkelijk op de juiste dag open kunt leggen.

Matty Barnhoorn hanteert een methode die zeker werkt als je gezond wilt afvallen, je diabetes 2 wilt omkeren en ook als je koolhydraatarm ofwel Keto wilt koken.

Reviews score 4,6
4.6/5

Auteur: Leonie ter veld

Taal: Nederlands  ǀ  Oktober 2014  ǀ  176 pagina’s

8 Leonie ter Veld is een schrijfster met een blog waarin ze iedere dag schrijft over haar simpele en lekkere avondeten. Met ruim 800 recepten vond ze het tijd worden voor een kookboek met de beste recepten. Geen ingewikkelde recepten maar gewoon makkelijke, betaalbare gerechten met ingrediënten uit de supermarkt.

Het boek is speels op gezet zoals je zou verwachten van een student. Af en toe een leuk verhaaltje tussen door. Verder heel overzichtelijk met mooie, duidelijke foto’s.

Verwacht geen high cuisine, maar dingen die realistisch te maken zijn in een studentenkeuken. Gewoon een leuk boek! Ook handig als je single bent.

Reviews score 4,5
4.7/5

Taal: Nederlands  ǀ  September 2019  ǀ  328 pagina’s

9 Vanja van der Leeden is culinair schrijfster, en food stylist met een achtergrond als professioneel kok. Zij schrijft voor onder andere Elle Eten. De laatste jaren is Vanja zich meer gaan verdiepen in haar Indonesische roots. In 2019 wint Vanja het Gouden Kookboek met het boek ‘Indorock’.

De gerechten in dit boek zijn deels Indonesische en Indische klassiekers. Heel mooi weergegeven waarin het lijkt of ze je mee neemt naar Java.

Lekker eten kost tijd vind van der Leeden. De Indische keuken is met zijn gelaagde smaken bewerkelijk. Sommige recepten bestaan uit sub-recepten. Je moet het zelf een beetje samenstellen.

“Vanja is de Lady Gaga van de kookwereld. Jarenlang heeft ze alle instrumenten van de keuken leren spelen in de schaduw. Ze is een ongenadig goede kok, foodstyliste en receptontwikkelaar. In INDOROCK heeft ze eindelijk haar geluid en stem gevonden. Het is haar bloedgroep en levensverhaal vertaald in een kookboek. Het is de Indokeuken 2.0, puur en vol liefde. Wat mij betreft nu al de culi-hit van dit jaar.’ – Miljuschka Witzenhausen, tv-presentatrice en kookboekenauteur

Reviews score 4,6
4.5/5

Taal: Nederlands  ǀ  maart 2020  ǀ  305 pagina’s

 Foodsisters Janneke en Amande zijn twee zussen met een passie voor gezonde voeding. Zij vinden dat als je in gewicht aankomt het niet altijd komt doordat je teveel eet. maar door het kiezen van de verkeerde voedingsmiddelen. Suiker bijvoorbeeld. 

Als je de aanwijzingen en tips in dit kookboek zo goed mogelijk volgt, zul je je snel energieker en gezonder voelen door gezonde en suikerarme voeding. Als je echt doelbewust wilt afvallen, hebben ze twee weekmenu’s toegevoegd. Je eet met deze koolhydraatarme menu’s niet minder maar anders en daardoor val je af en krijg je toch voldoende en gezonde voedingsstoffen binnen.

In dit kookboek vind je vele simpele en gevarieerde recepten die snel op tafel staan. Op een heel eenvoudige manier maakt het je bewust van je (verkeerde) eetgewoonten en geeft het houvast hoe je dit kan verbeteren. Je leert producten met verborgen suikers te herkennen en de Foodsisters geeft raadt welke producten je beter kan eten. Geen streng dieet, maar juist genieten van pure ingrediënten. Een heel fijn ‘gewoon’ kookboek, ook voor recepten voor doordeweeks.

Reviews score 4,4
4.4/5
Kookboek-mijn-blik-erop

Tot slot

Heb je nu het gevoel van: heel leuk al die boeken maar wáár moet ik ze allemaal laten?! 

Het fijne is dat de meeste kookboeken tegenwoordig ook als E-book verkrijgbaar zijn, dat is een boek dat je bijvoorbeeld op je telefoon of tablet kunt lezen. Zo heb je al je kookboeken snel bij de hand. Zelfs als je bijvoorbeeld niet in je eigen keuken staat of op vakantie bent.

Wat is jouw kookgeheim?

Wat kook jij het liefst? En heb je nog een kookboek tip? Zet het gerust in een reactie hieronder!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *