Creatief Sinterklaas vieren

Mijn blik erop pakjesavond

Zoals ik belooft heb ga ik jullie meenemen in leuke en positieve berichten, ik ga die zon laten schijnen onder het mom van: Ik ben is jóuw vitamine D deze winter!

Doordat het coronavirus ons nog steeds in zijn greep heeft is de kans groot dat we dit jaar zullen moeten gaan voor een coronaproof Sinterklaasfeest. Ondanks het negatieve reisadvies uit Spanje weet ik één ding zeker: Sinterklaas komt dit jaar naar Nederland! De intocht van de goed heiligman zal plaatsvinden op een geheime locatie. Dit vind ik op zich al een goede oplossing. Laat corona ons niet alles afnemen! De kinderen kunnen zo thuis toch nog naar de aankomst van de Sint kijken. En niet getreurd. Pakjesavond kan zeker doorgaan. Ook thuis of op school hoeft het feest zeker niet in het water te vallen. Er zijn opties genoeg om ook dit jaar een gezellig en leuk sinterklaasfeest te vieren. Met een beetje creativiteit kom je al heel ver.

Sinterklaas vieren tijdens corona

De laatste week heb ik veel nagedacht hoe we het heerlijke avondje kunnen vieren zonder dat meneer Rutte boos op ons wordt. De richtlijnen van het RIVM zijn uiterst belangrijk. We willen dat iedereen zo gezond mogelijk blijft dus staat de veiligheid voorop. Houd dus ook tijdens de sinterklaasviering 1,5 meter afstand en was regelmatig je handen. Zet een flesje desinfectiemiddel om ervoor te zorgen dat iedereen regelmatig zijn handen ontsmet.

Pakjesavond

Zit je binnen? Nodig dan niet teveel mensen uit. Houd het bij een beperkt groepje zodat je op afstand kan blijven.

Pakjesavond 2020

Om het heerlijke avondje te kunnen vieren zullen we het moeten doen met wat aanpassingen. Maar dit doen we graag, want op die manier kunnen we het gezellig hebben met familie en vrienden. Ben je benieuwd hoe je pakjesavond viert op 1,5 meter afstand? 

Eerst een paar regeltjes in het algemeen:

 • Richt het thuis zo in dat het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. Ben je met je directe familie of huisgenoten? Dan is de 1,5 meter regel niet van toepassing.
 • Vergeet het desinfectiemiddel niet
 • Laat het sinterklaasspel achterwegen. Tijdens dit spel heeft iedereen de pakjes in handen. Niet heel handig!
 • Pepernoten! Heel lekker en ze mogen zeker niet ontbreken tijdens het sinterklaasfeest. Als je iedereen zijn eigen zakje geeft is dit volledig volgens de richtlijnen van het RIVM.
 • Gebruik wegwerp servies. Het is natuurlijk helemaal leuk met een Sinterklaas thema. Zo creëer je meteen een feestelijk effect!

4 leuke ideeën voor een heerlijke 5 december

 • Een lekker begin van pakjesavond: Organiseer een WINTER BBQ met familie en vrienden. Het is buiten dus in het voordeel want daar verspreid het coronavirus minder snel. Voor de kinderen is het heel leuk om hun eigen marshmallow boven het vuur te roosteren, succes verzekerd. Zet een partytent op, steek de vuurkorf aan en maak er een mooi knus en sfeervol sinterklaasavondje van!

Wil je niet zelf alles regelen? Laat dan je winterbarbecue regelen door ‘De Barbecue Boer‘. Die regelen alles voor je. Je hoeft slechts één ding te doen: je favoriete barbecue pakket te kiezen. De rest doen ze allemaal. Het is super lekker en zo makkelijk!

Online Sinterklaas vieren

 • Sinterklaas mag in deze coronatijd geen bezoek brengen bij de kinderen thuis. Maar als je ‘s avonds samen met je familie en/of vrienden pakjesavond aan het vieren bent, hoe leuk is het dan om even te videobellen met Sinterklaas? Geen bezoek aan huis maar wel in jullie huiskamer. Een unieke ontmoeting met de sint vanaf zijn kasteel. Samen liedjes zingen met de goed heiligman. Ik denk dat ieder kind dat wel leuk vind.

Ik ben op zoek gegaan op internet naar organisaties die online ontmoetingen met de sint kunnen regelen. Hieronder een paar voorbeelden:

Sinterklaas Lootjes

 • 5 December valt dit jaar op een zaterdag. Een mooie dag om samen met de mensen in je directe omgeving, iets te organiseren. Misschien is het een leuk idee om lootjes te trekken samen met de hele buurt? Een zogenaamde ‘5-December-Straat-Surprise’. De kinderen sinterklaas surprises laten maken voor andere buurtbewoners in de straat. Goed voor de opvoeding en behulpzaam gedrag. Dan krijgen ook de inwoners die alleen wonen en toch al eenzaam zijn in deze tijd, ook een leuk cadeautje. Schrijf een mooi sinterklaas gedicht voor hem of haar. En geloof me, je krijgt er een mooie glimlach voor terug.

Sinterklaaslootjestrekken.nl is een hele leuke site om hiervoor te gebruiken. Naast gratis lootjes trekken kun je hier ook gedichten schrijven, surprise voorbeelden bekijken, sinterklaas kadootjes zoeken en lekkere recepten vinden.

Op internet zijn er nog veel meer websites waar je de lootjes kunt trekken.

Sinterklaas speurtocht

INSPIRATIE EN IDEEËN VOOR EEN SPEURTOCHT

Als kind vond ik speurtochten super vet, maar eerlijk gezegd vind ik het nu nog steeds hartstikke leuk om zelf ‘op jacht’ te gaan of een speurtocht voor anderen te verzinnen. Ik heb het zelf ook vaak gedaan toen mijn jongens nog klein waren. Vooral de chocolademunten in de sinterklaas tijd waren ‘de Schat’. Ik bewaarde een paar zakjes extra zodat we het hele jaar een échte schat hadden. Geweldig vonden ze dat!

De essentie van een speurtocht is het uitzetten van een spoor waarbij aan het eind een beloning wacht. Vooral rond sinterklaas is het heel leuk om daar iets mee te gaan doen. 

Bedenk een spannend verhaal over sinterklaas en bouw daar je speurtocht omheen. Let goed op de tv en de media wat Sinterklaas dit jaar meemaakt en speel daar op in. 

Het spoor kan worden uitgezet met kralen (iedere kleur is een andere richting), vlaggetjes, takjes, pijlen, ballonnen of zelfs digitaal.

 

Voorbeelden van speurtochten:

 • Speurtocht met briefjes. De briefjes geven aan waar iets verstopt ligt. Vooraf verstop je ergens de schat en door middel van een serie verstopte briefjes, worden de kinderen naar de schat gebracht. Je kunt op de briefjes ook opdrachten zetten die ze uit moeten voeren. Het is ook leuk om briefjes met wat snoepgoed in een kleine jute zakjes te doen. Zodat ieder zijn eigen zakje heeft met briefjes met aanwijzigingen en een traktatie. Op z’n coronaproofs.
 • Spoorzoeken Van tevoren leg je een spoor uit van pijlen, vlaggetjes, ballonnen, takken of papiertjes aan bomen. Het kan eigenlijk met van alles maar het leukste is nu wel met sinterklaas ballonnen en vlaggetjes. Hou wel rekening met de leeftijd van de kinderen.
 • Foto speurtocht  Aan de hand van foto’s lopen de kinderen een speurtocht. Bij de maken van een fotospeurtocht is het belangrijk dat je voor de route belangrijke punten fotografeert. Verzin een leuke route die langs ‘highlights’ uit de omgeving gaat. Probeer het sinterklaas thema er leuk in te verwerken.

  Als de foto’s gemaakt zijn kunnen ze op de computer gezet worden en voorzien van een tekst. Bijvoorbeeld: ‘Zie je sinterklaas recht voor je dan moet je naar links gaan’. Aan de hand van deze aanwijzingen, bij de foto’s, moeten de kinderen de route kunnen bepalen. Zorg dus dat je duidelijk foto’s maakt en heldere omschrijvingen of tips er bij schrijft.

  Laat iedereen uit de groep bepalen hoe er gelopen moet worden. Vraag bijvoorbeeld bij elke foto aan een ander kind waar jullie heen moeten. Zo komt iedereen aan de beurt en bepalen jullie als groep hoe jullie lopen.

  Als je als begeleider door hebt dat de kinderen echt de verkeerde kant op lopen kan je ze helpen door ‘tips’ te geven waar ze op moeten letten. De kinderen moeten uiteindelijk zelf de weg vinden maar zorg wel dat ze niet verdwalen.
 • Maak een speurtocht met TROOVIE Dit is dé speurtocht app voor kids. Met deze gratis app kan je zelf een speurtocht uitzetten. Dit kan overal en is super makkelijk. Download de app; kies een avontuur; maak een route waar je maar wilt; plaats allerlei leuke opdrachten en voeg een leuke prijs toe.

Heb jij nog een leuk idee, om in deze corona tijd een leuk en gezellig sinterklaasfeest te vieren? Laat het hieronder weten!

Meer dan 7000 producten uit voorraad leverbaar - De Grote Speelgoedwinkel
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *